0
  • Je hebt momenteel geen producten in je winkelwagen.
Vergelijken
Productie in NL
Aanbiedingsbanden voor 14.00 besteld, morgen in huis
Sterk in maatwerk en bedrukkingen
Persoonlijk advies
Persoonlijk advies

"Steven staat klaar om je te voorzien van advies op maat."

Aan welke certificeringen of keurmerken moet mijn spanband voldoen?

Het is een vraag die vaak voorbij komt, al dan niet in een andere vorm. Spanbanden moeten aan de geldende Europese norm EN 12195-2 voldoen. Dit is geen certificaat of keurmerk, maar geeft aan dat de spanband voldoet aan wettelijke eisen.

Uitleg over de norm EN12195-2

Spanbanden, ook wel sjorbanden genoemd, moeten zijn voorzien van een blauw label of etiket die de instructies en specificaties bevat. Dit is vastgelegd in de Europese norm: EN 12195-2. Deze norm wordt aangeduid als: “Vastzetvoorzieningen voor lading op wegvoertuigen”. Voorheen was er binnen Europa veel verschil in de wetten en normen omtrent ladingzekering en heeft men besloten dit vast te leggen. In het jaar 2000 is de norm opgesteld en sinds 1 januari 2001 van kracht.

Deze norm toont de eisen  m.b.t. de spanrichtingen, eindbevestigingen en de (indien aanwezig) krachtaanwijsinrichting. Ook wordt ingegaan op eisen waaraan het gebruikte bandweefsel moet voldoen en hoe sterkte van het bandweefsel te testen. Het gaat dan om de sterkte van de gehele sjorband en het vermogen om voorspanning aan te brengen. Hierbij komt ook nog hoe de spaninrichting functioneert bij herhaaldelijke belasting. Aanbevelingen en eisen voor het gebruik, onderhoud en het merken van de sjorbanden komen ook aan bod. Tot slot vermeldt de norm dat iedere spanband voorzien moet zijn van een blauw spanband-label. 

Dit blauwe label vermeldt tenminste de onderstaande gegevens:

-          Waarschuwingstekst: “Niet geschikt voor heffen”
-          LC-waarde bij directe zekering (Lashing capacity) 
-          LC-waarde bij omsnoering (Lashing capacity) 
-          Lengte in meters
-          SHF (Handkracht: Standard hand force)
-          STF (Voorspankracht: Standard tension force)
-          Materiaalsoort van het bandweefsel. (veelal polyester ofwel PES.)
-          Logo of naam van de fabrikant.
-          Traceercodes.
-          Productiedatum.
-          Rekpercentage bandweefsel
-          Waarschuwing “Not for lifting!”
-          Europese norm – EN 12195-2

CE-Markering op spanbanden

Na het lezen van het voorgaande, weet je nu waar goede sjorbanden aan moeten voldoen. Wees alert op sjorbanden, waarvan de labels niet kloppen. Watje dan aantreft zijn bijvoorbeeld CE markeringen, dit is niet juist. Voor sjorbanden geldt geen “machine richtlijn”  Het gebruik van een CE markering op producten waarop dit niet van toepassing is, wordt beschouwd als misleiding. Onze spanbanden zijn dus uiteraard niet van een CE-markering voorzien. 

GS-logo

In sommige gevallen tref je de namen van betrokken keuringsinstanties aan op het label. Veel gebruikte markeringen zijn het logo van TÜV (Duits onderzoekscentrum) en het door deze instantie gevoerde GS-logo (Geprüfte Sicherheit). Dit is een vrijwillige keuring en daarom overbodig wanneer een spanbandproducent strikt de voorwaarden van de geldende EN-norm opvolgt. De spanbanden van Spanbanden op maat worden in een eigen testopstelling gecontroleerd op de juiste specificaties. Daarom maken wij geen gebruik van TÜV en het GS-Logo. Uiteraard voldoen onze spanbanden aan dezelfde kwaliteitseisen. 

Als je sjorbanden of andere producten van SOM koopt ben je ervan verzekerd dat deze voldoen aan de juiste wettelijke eisen, omdat onze producten geproduceerd worden volgens de EN-12195-2 norm. Alle onderdelen worden ingekocht bij Europese producenten, waardoor de kwaliteitscontrole op een erg hoog niveau ligt. Dit is natuurlijk erg belangrijk als je bedenkt waarvoor sjorbanden allemaal worden gebruikt.