0
  • Je hebt momenteel geen producten in je winkelwagen.
Vergelijken
Productie in NL
Aanbiedingsbanden voor 14.00 besteld, morgen in huis
Sterk in maatwerk en bedrukkingen
Persoonlijk advies
Persoonlijk advies

"Steven staat klaar om je te voorzien van advies op maat."

Verschillen tussen spanbanden voor verschillende voertuigen

Het is belangrijk om te weten welke spanbanden je in welke situatie voor welk voertuig moet gebruiken en hoe je ze gebruikt. Niet alleen voor de stabiliteit van het transport, maar ook voor je eigen veiligheid, die van andere en simpelweg om de wet niet te overtreden. Hiervoor moet je rekening houden met verschillende factoren zoals de breedte, lengte, breeksterkte en duurzaamheid van een spanband. En er zijn verschillende eindfittingen die elk hun specifieke toepassing hebben.

Aan de hand van voorbeelden laten we zien welke spanband voor welke situatie geschikt is.

Voertuigen voor transport

Of het nu gaat om je wekelijkse boodschappen of het transporteren van grote ladingen voor je bedrijf, er zijn qua voertuig verschillende mogelijkheden om alles wat je nodig hebt efficiënt te vervoeren.

Lading zekeren: personenauto

Vaak gebruiken particulieren de auto voor het vervoeren van bagage, sportuitrustingen of ander licht transport. Hiervoor wordt dan vaak de trekhaak met fietsendrager, een imperiaal of een andere soort dakdrager gebruikt. bagagegordel

In al deze situaties zijn bagagegordels de juiste beste keus. Bagagegordels zijn zeer geschikt voor het vastzetten van ‘licht transport’. Een bagagegordel heeft een klemgesp als eindfitting en kan door middel van aansnoeren op de juiste spanning worden gebracht.

Lading zekeren: de aanhangwagen

De juiste manier van zekeren van een lading begint bij het correct verdelen van het gewicht over de laadvloer én dat deze aan de wettelijke eisen voldoet. Hierbij is het belangrijk er goed op te letten dat de lading niet te ver uitsteekt, niet een te hoge kogeldruk forceert en of de maximale toegelaten massa (MTM) niet wordt overschreden.

Heb je dat allemaal geregeld, dan kun je de lading gaan zekeren. De meeste aanhangwagens hebben standaard vastzetbeugels (in de bak) en touwhaken aan de buitenkant van de bak. Hiermee kun je de lading altijd op de juiste manier met een aanhangernet en/of diverse 2-delige spanbanden vastzetten. Afhankelijk van het gewicht van de te zekeren lading kun je ook bagagegordels gebruiken. Het gebruik van touw raden wij echter af. In de meeste situaties is dit namelijk geen veilige en verantwoorde manier om een lading te vervoeren.

Lading zekeren: vrachtwagen

Binnen de transport- en logistiek sector worden voor het zekeren van een lading in een vrachtwagen ‘zware’ spanbanden gebruikt. Denk hierbij aan tweedelige spanbanden van 50mm van 4 of 5 ton of hogere tonnages. Eendelige spanbanden worden vrijwel niet gebruikt simpelweg omdat omsnoeren van een lading niet veilig is.

spanband met sleufgatfittingOver het algemeen hebben gesloten vrachtwagens vaste bevestigingspunten op de laadvloer die bindrails of combirails worden genoemd. Tweedelige spanbanden hebben een speciale eindfitting (een sleufgatfitting) die specifiek passend is voor deze vaste bevestigingspunten. Op deze manier is een lading stevig aan de vloer ‘te verankeren’ en kan de lading niet schuiven tijdens het transport.

Ook spanbanden met een ERGO ratel kunnen worden gebruikt om een lading in een vrachtwagen te zekeren. Dit type spanband heeft een langer handvat om eenvoudig te ‘ratelen’, waarbij je aan het handvat trekt in plaats van duwt. Door de hefboomwerking is het ratelen een stuk lichter en is een ERGO ratel makkelijk in gebruik.

Essentiële factoren voor spanbandkeuze

  1. Afmetingen en capaciteit: het is belangrijk om de juiste afmetingen en capaciteit (ofwel de kracht) te kiezen om ervoor te zorgen dat je lading veilig vastzet zonder te breken of te beschadigen. Een spanband moet uiteraard lang genoeg zijn om de lading zonder te veel spanning vast te kunnen zetten. Om de juiste capaciteit te kiezen moet je weten dat de capaciteit van een spanband STF (Standard Tension Force) wordt genoemd en wordt uitgedrukt in daN. Dit is de maximale kracht die een spanband kan weerstaan voordat hij breekt. Hoe hoger de daN, des te sterker de spanband is en je minder spanbanden nodig hebt om een lading veilig te zekeren.

  2. Bevestigingspunten en eindfittingen: verschillende voertuigen hebben verschillende bevestigingspunten waar je spanbanden aan vast kunt zetten. Dit kunnen sjorogen, bevestigingshaken en railingsystemen zijn. Logischerwijs is het belangrijk om die spanband te kiezen die de juiste eindfitting heeft die compatibel is met de bevestigingspunten. De meest gebruikte eindfittingen zijn; een haak (S-haak, vingerhaak, spitshaak), een eindloze lus, een klem en een sleufgatfitting. Waarbij de sleufgatfitting alleen geschikt is voor een bindrail of combirail.

  3. Bestand tegen weersinvloeden: voor spanbanden die buiten worden gebruikt is het belangrijk dat ze bestand zijn tegen uv-straling, vocht en temperatuurschommelingen. Kies dus altijd voor een spanband die gemaakt is van hoogwaardig materiaal zoals geweven polyester (PES) met maximaal 7% rek en een eindfitting die is voorzien van een zinklaag (Chroom 6 vrij) om corrosie tegen te gaan. Alleen zo kun je een spanband langdurig gebruiken en erop vertrouwen dat de lading veilig is gezekerd.

  4. Veiligheidsnormen en regelgeving: er zijn verschillende veiligheidsnormen en wettelijke voorschriften met betrekking tot het gebruik van spanbanden. Zo moeten spanbanden in Europa bijvoorbeeld voldoen aan de EN 12195-2 norm en moet dit duidelijk vermeld staan op het aangehechte blauwe label. Op het blauwe label staan de technische specificaties van de materialen die zijn gebruikt en de sterkte van de spanband. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de wettelijke regels voor het vastzetten van een lading voordat je met de lading de weg op gaat.

Voor ieder voertuig een is passende spanband

Van eenvoudig vervoer van je sportuitrusting tot de zakelijke wereld van groot transport is het belangrijk om te weten voor welke spanband passend is. Voor je eigen veiligheid, die van andere en om de wet niet te overtreden. Als je de juiste afmetingen, capaciteit en bevestigingspunten kent, kun je eenvoudig die spanband kiezen waarmee je de lading veilig kunt vervoeren.