0
  • Je hebt momenteel geen producten in je winkelwagen.
Vergelijken
Productie in NL
Aanbiedingsbanden voor 14.00 besteld, morgen in huis
Sterk in maatwerk en bedrukkingen
Persoonlijk advies
Persoonlijk advies

"Steven staat klaar om je te voorzien van advies op maat."

Wat is het verschil tussen een spanband en een sjorband?

Een spanband of sjorband is een hulpmiddel om lading vast te zetten en wordt meestal gebruikt bij het transporteren van goederen.
De termen spanband en sjorband worden vaak door elkaar gebruikt. Maar wat is nou eigenlijk het verschil?

Wij van spanbandenopmaat.nl gebruiken de volgende uitleg:

Spanband

Een spanband wordt aangespannen met een ratel, vandaar dat wij hieronder alle banden met een ratelmechanisme hebben ingedeeld. Met de ratel wordt de band namelijk letterlijk  “aangespannen”.

Sjorband 

Afgeleid van “Sjorren”. Eén van de betekenissen hiervan luidt: trekken. Alle bandjes met een klemgesp worden handmatig op spanning gebracht, waarbij de gesp er voor zorgt dat de band op spanning blijft. Hieronder vallen bij ons dus de “bagagegordels”.

De hierboven gegeven uitleg is onze uitleg, maar we zijn ons er van bewust dat deze termen veelal door elkaar gebruikt worden. Het werkwoord “sjorren”, is zodanig ingeburgerd als synoniem voor “lading zekeren”, dat wij de term ook wel eens op die manier gebruiken. Op onze website zie je de termen “neersjorren” en “diagonaal sjorren” voorbij komen, en op onze spanbanden de vermelding “Niet hijsen, alleen sjorren!”. 

Een zoekopdracht “sjorband” op het internet geeft ook al geen duidelijkheid. Het resultaat geeft bijna evenveel resultaten voor spanbanden als voor bagagegordels.

Verwarrend! Toch blijven wij bij ons standpunt, en zo vind je ze ook terug op onze productpagina’s:

Sjorband             -  Hieronder vallen de bagagegordels
Spanband           -  Hieronder vallen de spanbanden (met ratel).  

Wanneer gebruik je welk type?

Sjorband of bagagegordel

Deze gebruik je vooral voor het vastzetten van kleine objecten in een bestelbus, imperial of op een aanhanger. Zo kun je er een fiets, ladder of bundel hout mee vastmaken. Ook het vastzetten van kleine objecten op een boot kan prima met een bagagegordel.  
Denk hierbij aan een accu of brandblusser die je op hun plaats wilt houden. 
Denk altijd zelf na of jou lading geschikt is voor het vastzetten met een bagagegordel, bij twijfel pak je het best een spanband met ratel.

Een spanband (met ratel)

Deze gebruik je voor de wat grotere objecten. Van zware kasten, tot auto’s of grote machines. Dit kun je allemaal vastzetten met een spanband. In het artikel “hoe kies ik juiste spanband” vertellen we hier meer over. 

Wat gebeurt er als je het verkeerde gebruikt?

Kies bij twijfel liever voor overcapaciteit. Lading vervoeren welke onvoldoende gezekerd is, is levensgevaarlijk voor jou en je medeweggebruikers! Een spanband met ratel geeft altijd de meeste zekerheid.