0
  • Je hebt momenteel geen producten in je winkelwagen.
Vergelijken
Aanbiedingen voor 14.00 besteld, morgen in huis
Sterk in maatwerk en bedrukkingen
Persoonlijk advies
Persoonlijk advies

"Steven staat klaar om je te voorzien van advies op maat."

Waarom LC – Lashing Capacity zo belangrijk is bij spanbanden

Laatste geüpdated:

Om een lading veilig te kunnen vervoeren heb je spanbanden nodig. Naarmate de lading groter en zwaarder wordt, zullen de spanbanden ook ‘mee moeten groeien’. Logischerwijs is een spanband waarmee je een dakkoffer op je auto vastzet niet geschikt om een graafmachine op een dieplader mee vast te zetten. Hier zijn andere spanbanden met meer ‘capaciteit’ voor nodig.

Inmiddels zijn er zoveel verschillende spanbanden op de markt, dat het lastig kan zijn de juiste keuze te maken. Daarom leggen we hier graag een paar termen en waardes uit die je veel voorbij ziet komen als het om spanbanden gaat. Deze keer: Lashing Capacity, ofwel LC.

Wat betekent Lashing Capacity (LC)

Naast de termen STF (voorspankracht) en SHF (handspankracht) kom je de term LC vaak tegen. Deze staat bij spanbanden, die volgens de norm EN12195-2 zijn geproduceerd, altijd op het blauwe label vermeld.

LC (Lashing Capacity) staat voor toelaatbare sjorkracht en verwijst naar: 'de maximale spanning die een spanband veilig kan weerstaan ​​zonder te breken of te scheuren’. Deze maximale spanning wordt ook wel sjorkracht genoemd en wordt gemeten en weergeven in daN (decaNewton), waarbij 1 daN ongeveer gelijk is aan 1 kgf (kilogram-force).

Note: Bij het vastzetten van een lading spreken we altijd over ‘het weerstaan van krachten’ en niet over gewicht, daarom gebruiken we geen kilogrammen maar Newton (eenheid van kracht) om de waarden van de spanband aan te geven. 

Sjorkracht versus breekkracht bij spanbanden

Hoewel sjorkracht vaak wordt verward met breekkracht, zijn het toch echt twee verschillende termen en cijfers. Maar zijn ze wel met elkaar verweven. Daar waar sjorkracht aangeeft wanneer de belastinggrens voor het sjorsysteem in rechte lijn is bereikt. Verwijst de breekkracht naar het maximale gewicht (in kg) dat een spanband kan weerstaan, ​​voordat deze breekt. Dit cijfer wordt door fabrikanten berekend door de band te testen met het ratelhandvat en de haken op hun plaats - dus als je dit cijfer overschrijdt, loop je het risico dat de spanband breekt.

Over het algemeen is de breekkracht (in kg) het dubbele van de sjorcapaciteit (in daN), tenzij anders vermeld. Dus als je alleen het spanvermogen van de spanband weet en het maximale gewicht wilt berekenen dat de spanband veilig kan weerstaan, is dit een goede vuistregel.

We raden je wel aan om voor de zekerheid altijd wat extra ‘bewegingsruimte’ te laten en de spanband niet tot het breekpunt te belasten.

Zekeren van een lading: LC1 of LC2

Op het aangehechte blauwe label van een spanband staan twee LC-waardes vermeld. De eerste waarde -LC1- is voor wanneer je de lading ‘direct zekert’ ook wel ‘direct sjorren’ genoemd. LC2 is de waarde wanneer je de lading ‘omsnoert’ ofwel ‘vastsjorren’.

Het verschil tussen deze twee manieren van zekeren van een lading zit ‘m in het feit dat bij ‘direct sjorren’ de lading niet tegen de laadvloer wordt gedrukt, wat wel gebeurt bij ‘omsnoeren’ of ‘vastsjorren’ van een lading.

Ook de bevestigingspunten liggen anders bij ‘direct sjorren’. Onderstaande rij afbeeldingen geven drie verschillende manieren van ‘direct sjorren’ weer, waarbij de gele lijnen de spanbanden zijn.

Bovenaanzicht lading, direct sjorrenLading direct sjorren voor transport

Een voorbeeld van ‘omsnoeren’/’vastsjorren’ zie je hieronder. Als je een lading omsnoert, worden de spanbanden rondom de lading geplaatst en gespannen, waardoor de lading tegen de laadvloer wordt gedrukt. We raden aan om bij deze manier van zekeren altijd hoekbeschermers te gebruiken, om te voorkomen dat de lading en spanbanden beschadigen door de kracht die op de spanband komt te staan.

Bovenaanzicht lading, omsnoeren/vastsjorren
lading omsnoeren voor transport

LC-waarde, ratels en haken

Naast een betrouwbare spanband zelf, moeten ook de haken en ratels voldoen aan eisen. Zo schrijft de norm EN12195-2 voor dat de haken en de ratel minimaal 2x de LC1 waarde moeten hebben in het geval van breken. Hieronder zie je een voorbeeld van ‘direct sjorren’ en twee manieren bij ‘omsnoeren’. Voor spanbanden met LC1 waarde 2500 daN wordt een ratel gebruikt met een breeksterkte van 5000 daN (= 50 KN).

Direct zekeren lc waarde