0
 • Je hebt momenteel geen producten in je winkelwagen.
Vergelijken
Productie in NL
Aanbiedingsbanden voor 14.00 besteld, morgen in huis
Sterk in maatwerk en bedrukkingen
Persoonlijk advies
Persoonlijk advies

"Steven staat klaar om je te voorzien van advies op maat."

Een spanband vastmaken: hoe doe ik dat?

Laatste ge├╝pdated:

Zit je eraan te denken om een spanband te kopen? Of heb je al een spanband, maar weet je niet goed hoe je deze het best kan vastmaken? Gelukkig kan je met ons stappenplan een heel eind komen en is het straks een piece of cake om spanbanden vast te maken.

Welke spanbanden zijn er?

Over het algemeen worden er twee soorten spanbanden gebruikt: eendelige en tweedelige spanbanden. Tweedelige spanbanden zijn geschikt voor ladingzekering waarbij je de bevestigingspunten aan een aanhanger of ander vervoermiddel bevestigd. Een eendelige spanband is juist ideaal om lading bij elkaar te houden of aan een pallet te bevestigen.

Tweedelige spanbanden

 • Stap 1. Bevestig de haak aan het vervoermiddel. Begin bij het lange deel. Dit wordt ook wel het windseldeel genoemd.
 • Stap 2. Gebruik de hendel om de ratel in een opwaartse beweging heen en weer te bewegen
 • Stap 3. Leg de spanband om de lading om de lading goed vast te zetten. Maak een opwaartse duwbeweging met de hendel om de band vast te zetten.
 • Stap 4. Trek het uiteinde van de spanband door de ratel heen. Trek de band zover mogelijk door de ratel. Dit is erg belangrijk, want anders loopt de ratel vol. Dit kan ervoor zorgen dat je niet voldoende spanning op de band krijgt.
 • Stap 5. Plaats waar nodig wat hulpmiddelen. Hiervoor kun je antislipmatten of hoekbeschermers gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de lading niet gaat schuiven.
 • Stap 6. Beweeg de ratel hendel heen en weer zodat de band op de ratel gewikkeld wordt. Stop totdat je het idee hebt dat de lading vast zit. Dit merk je wanneer het ratelen zwaar begint te worden en je lading zichtbaar op spanning staat.
 • Stap 7. Controleer of de lading naar alle richtingen toe stevig vastzit.
 • Stap 8. Houd je een stuk spanband over? Dit is niet veilig wanneer je op de weg gaat. Hoe je dit oplost? Maak van de rol een spoel. Houd de band vast en haal deze door de rol waardoor er een lus ontstaat. Hierna bevestig je de lus om de rol waardoor er een knoop ontstaat. Trek de knoop aan om de spanband stevig te bevestigen.

Eendelige spanbanden

 • 1. Gooi de spanband over of om je lading. Let op dat zowel het vast te zetten onderdeel, als het onderdeel waaraan je het wilt bevestigen, geheel omsnoerd zijn.
 • 2. Trek de spanband door de ratel. Zorg ervoor dat je de spanband zover mogelijk door de ratel trekt. Anders loopt de ratel vol en krijg je niet voldoende spanning op de band.
 • 3. Plaats de nodige hulpmiddelen, zoals hoekbeschermers. Zo zorg je ervoor dat de lading niet kan verschuiven
 • 4. Beweeg de ratelhendel heen en weer zodat je de band om de ratel wikkelt. Je doet dit net zo lang totdat je het idee hebt dat de lading vastzit. Dit merk je wanneer het ratelen zwaar begint te worden.
 • 5. Controleer of de lading naar alle richtingen toe stevig vastzit.
 • 6. Houd je een deel van je spanband over? Maak van de rol een spoel. Hiervoor houd je de band vast en doe je deze door de rol. Zo ontstaat er een lus. Hierna bevestig je de lus om de rol waardoor er een knoop ontstaat. Trek de knoop aan en je hebt de spanband stevig bevestigd. Het is belangrijk dat je dit doet, omdat het niet veilig is om met een los stuk spanband de weg op te gaan.

Een spanband nodig?

We hopen dat je nu precies weet hoe je een spanband vastmaakt. Heb je zelf nog spanbanden nodig? Neem dan een kijkje in ons aanbod en plaats je bestelling. Neem gerust contact met ons op als we je moeten helpen wanneer je nog vragen hebt.