0
  • Je hebt momenteel geen producten in je winkelwagen.
Vergelijken
Productie in NL
Aanbiedingsbanden voor 14.00 besteld, morgen in huis
Sterk in maatwerk en bedrukkingen
Persoonlijk advies
Persoonlijk advies

"Steven staat klaar om je te voorzien van advies op maat."

3 tips om spanbanden op te bergen

Laatste geüpdated:

Het organiseren en opruimen van materiaal is belangrijk. Het is overzichtelijk, geeft rust, je kunt je opslagruimte optimaal benutten én je zorgt ervoor dat het materiaal een langere levensduur heeft. Ondanks dat spanbanden er mogelijk als onverwoestbaar materiaal uitzien, is het wel degelijk van belang dat je spanbanden goed opbergt wanneer je ze niet gebruikt. De belangrijkst reden: je spanbanden blijven in optimale conditie waardoor je ze vaker, langer en veilig kunt gebruiken. Laat je spanbanden daarom niet zomaar rondslingeren, maar rol ze netjes op. En berg ze op de juiste manier op een geschikte plaats op.

Veiligheid en kwaliteit bewaken

Verreweg de meeste spanbanden zijn gemaakt van polyester (PES). Een sterk en licht materiaal wat bij uitstek geschikt is voor spanbanden. Onder bepaalde omstandigheden kan echter de kwaliteit van het polyester achteruitgaan. Denk hierbij aan vochtige opslag, vies opbergen, slijtage door zand of slijtage door onjuist gebruik door bijvoorbeeld aanspannen over scherpe randen. En ook blootstelling aan te veel zonlicht (uv-licht) en chemicaliën kunnen leiden tot vermindering van de kwaliteit van het polyester.

Om ongelukken te voorkomen zul je voor gebruik de spanband altijd moeten inspecteren. Je kunt dan al snel zien of de spanband nog veilig is. Zie je bijvoorbeeld scheuren, losse draden of abnormale verkleuring van het bandweefsel dan is de spanband aangetast. En zal die niet meer de kracht (breeksterkte) hebben die het had toen die nieuw was.

Tip 1: Oprollen en vastbinden

Je kunt eenvoudig tijd besparen wanneer je iedere keer na gebruik de spanbanden op de juiste manier oprolt. Tijdens de drukte van een klus ben je snel geneigd de spanbanden snel los te halen en ergens in een hoekje of een doos te gooien. Naast dat het één grote ‘spaghetti’ aan banden kan worden is het ook slecht voor de levensduur van de spanbanden. Spanbanden opbergenVooral als ze vies of nat geworden zijn onderweg. Niet alleen holt de kwaliteit van het polyester achteruit, het is ook funest voor de hardware die snel gaat roesten en poreus kan worden. 

Na het oprollen van de spanband kun je de rol bij elkaar houden door:

  • Vastzetten met klittenband
  • Een elastiek eromheen te wikkelen
  • In een sok te stoppen
  • Het overtollige band om de ratel te wikkelen
  • Vastzetten met een speciale klem

NB. Een spanband van 5 ton of hoger is uiteraard lastig vast te zetten met een elastiekje of een oude sok. Kies dan altijd voor de betrouwbaarheid van een klem.

Tip 2: Hang ze op

Berg je spanbanden nooit vies, nat of vochtig op. Zoals al eerder beschreven, tast dit het materiaal aan, verkort het de levensduur en vermindert het de betrouwbaarheid van de spanband enorm. Laat dus vieze spanbanden eerst goed drogen en verwijder vervolgens het vuil met een schone droge doek. De beste manier is om ze hangend te laten drogen, in een droge ruimte, waarbij je direct zonlicht (uv-licht) moet vermijden.

Installeer hiervoor eenvoudig haken of beugels aan de muur in de opslagruimte. Zorg er wel voor dat de haken stevig genoeg zijn om het gewicht van de spanbanden te dragen en dat ze op een gemakkelijk toegankelijke plaats worden geplaatst.

Tip 3: Creëer overzicht

Berg je spanbanden altijd op in een droge en goed geventileerde opslagruimte zonder direct zonlicht. Gebruik hiervoor een opbergrek met meerdere niveaus om de (schone en droge) spanbanden op te leggen. Laat wat ruimte tussen de spanbanden, zodat eventueel vocht de kans krijgt om helemaal op te drogen en de hardware niet kan gaan roesten.

Een opbergrek zorgt ervoor dat de spanbanden zichtbaar en goed georganiseerd klaarliggen voor de volgende klus. Zo grijp je niet mis en heb je snel de juiste spanband te pakken.

Extra tip: label je spanbanden
Als je meerdere spanbanden van verschillende lengtes hebt, kun je het blauwe label voorzien van de juiste lengte. Of je kiest ervoor om verschillende kleuren spanbanden te gebruiken, waarbij een kleur een bepaalde lengte aangeeft. Dit maakt het nog eenvoudiger om de juiste spanband te vinden wanneer je ze nodig hebt en het voorkomt verwarring.

Spanbanden opbergen

Het netjes opbergen van spanbanden is niet alleen een kwestie van praktisch en efficiënt werken, maar ook die van veiligheid en duurzaamheid. Door de tips te volgen, zoals het oprollen, ophangen in een droge ruimte en het gebruik van opbergrekken, minimaliseer je het risico op schade aan de spanbanden en kun je de kwaliteit van de spanbanden makkelijk, langdurig waarborgen.