0
  • Je hebt momenteel geen producten in je winkelwagen.
Vergelijken
Productie in NL
Aanbiedingsbanden voor 14.00 besteld, morgen in huis
Sterk in maatwerk en bedrukkingen
Persoonlijk advies
Persoonlijk advies

"Steven staat klaar om je te voorzien van advies op maat."

Hoe lang gaan spanbanden mee?

Laatste geüpdated:

Voor veel producten geldt een uiterste houdbaarheidsdatum, dit is voor spanbanden niet het geval. Door veel fabrikanten wordt een termijn van 6 jaar als richtlijn aangehouden. Wij begrijpen dat je ergens een lijn moet trekken, maar vinden dat niet het meest realistische advies. Een spanband welke regelmatig gebruikt wordt zal in de meeste gevallen deze leeftijd niet bereiken! Staar je dus niet blind op de leeftijd van spanbanden, maar blijf altijd zelf oog houden voor de technische staat van jouw spanband. Daarbij is een levensverwachting tussen de 3 en 5 jaar het meest realistisch. 

Het is belangrijk om te weten dat spanbanden aan de geldende Europese richtlijn 
EN 12195-2  dienen te voldoen. Spanbanden mogen geen gebreken vertonen, die de werking negatief kunnen beïnvloeden of een veilig gebruik niet kunnen waarborgen. Het blauwe label in de spanband moet altijd aanwezig zijn en mag  op geen enkele manier beschadigd of onleesbaar zijn. Als dit het geval is, mag een spanband niet meer worden gebruikt. Elk jaar moet een spanband door een deskundig persoon of instantie worden gekeurd. 

Essentiële veiligheidstips:

Zorg ervoor dat je spanbanden;

  • Voorzien van een correct blauw label en jaarlijks gekeurd zijn. Controleer de conditie van jouw spanbanden voor ieder gebruik
  • de juiste spanbanden gebruikt.
  • Voldoende aantal spanbanden gebruikt.
  • De juiste hulpmiddelen gebruikt
  • Dat zowel de band als de haak juist gepositioneerd zijn op de lading en aanhanger.
  • Zorg er voor dat jouw spanband voldoende opgerold is op de ratel!
  • Controleer tijdens transport regelmatig of de lading nog goed vast zit!
  • Ruim jouw spanbanden na gebruik netjes en droog op!

Voldoet een spanband niet aan de voorwaarden, vervang deze dan voor een deugdelijk exemplaar. Repareren is ook mogelijk mits dit op een juiste en deskundige manier gebeurt. Gezien de kosten van nieuwe spanbanden laag zijn, adviseren wij altijd een nieuwe aan te schaffen.

Wat gebeurt er als een spanband breekt?

Een beschadiging in het bandweefsel of hardware, onjuist gebruik of de verkeerde spanbandkeuze kunnen er voor zorgen dat een spanband breekt tijdens het gebruik. 
Het spreekt natuurlijk voor zich, dat je op het oog van veiligheid alles aan moet doen om dit te voorkomen. Losschietende lading veroorzaakt natuurlijk schade aan lading en materieel, maar is bovendien levensgevaarlijk voor de bestuurder en zijn medeweggebruikers. 

Is de kans op een brekende spanband groot?

Gelukkig wordt er in de norm EN12195-2 met behoorlijk grote veiligheidsmarges gewerkt. Normaal gesproken mag een spanband pas breken als de belasting drie keer zo groot is als dat er op het label staat. Voorbeeld: Een spanband waar LC 25KN in het label staat kan een veilige belasting aan van 2500 kg en mag pas breken bij een belasting van 7500 kg. Spanbanden worden getest op daarvoor bestemde testbanken, om zo aan de richtlijn EN 12195-2 te voldoen. Alleen als het band op die manier getest is, mag dit worden toegepast in betreffende spanband. Er circuleren op de markt tal van spanbanden waarbij het breken al rond de 5000kg treksterkte gebeurt. Dit komt omdat veel aanbieders het niet nauw nemen met de wet- en regelgeving. 

Koop dus altijd spanbanden van goede kwaliteit bij een betrouwbare partner. Zorg dat de spanbanden een kloppend blauw label hebben, en let er op dat jouw spanbanden in goede conditie zijn. 

Koop je spanbanden bij Spanbanden op Maat, dan hoef je je geen zorgen te maken over de juiste kwaliteit!