0
  • Je hebt momenteel geen producten in je winkelwagen.
Vergelijken
Productie in NL
Aanbiedingsbanden voor 14.00 besteld, morgen in huis
Sterk in maatwerk en bedrukkingen
Persoonlijk advies
Persoonlijk advies

"Steven staat klaar om je te voorzien van advies op maat."

Welke soorten spanbanden zijn er

Er zijn verschillende soorten en maten spanbanden die kunnen worden gebruikt, voor diverse toepassingen. Ze worden gebruikt op bouwplaatsen, voor ladingen van bestel- en vrachtwagens, vastzetten van tenten of denk bijvoorbeeld aan het vastzetten van je fiets op een fietsdrager etc. Teveel mogelijkheden om op te noemen en dus onmisbaar binnen vele branches. Hier zijn enkele veelvoorkomende typen:

Spanbanden met ratel (1- of 2-delig)

Dit zijn spanbanden met ratelsluitingen die de spanband strakker kunnen trekken en vastzetten, dit wordt ratelen genoemd. Deze spanbanden worden ook wel ratelspanbanden genoemd. Dit zijn de standaard spanbanden en worden het meest gebruikt. Ze zijn onmisbaar voor het vastzetten van ladingen op vrachtwagens, aanhangers en voor algemene toepassingen. Ze zijn onder te verdelen in: 1-delig (eindeloos, voor het omsnoeren van objecten) en 2-delig (vastsjorren met behulp van haken).

1-delige spanband (ook wel eindeloze spanband)

De naam zegt het al de spanband bestaat uit 1 deel een ratel en een stuk band. Het stuk band kan variëren in lengte. Een 1-delige spanband lijkt veel op een bagagegordel. Het grote verschil is dat een 1-delige spanband een ratel met handvat heeft, in plaats van een gesp of hobbyratel. Een spanband kan dus beter worden ingezet voor zwaardere ladingen of doeleinden.

Voorbeeld spanband 1-delig

2-delige spanband

Een 2-delige spanband bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit twee delen. Een rateldeel, meestal van 25cm of 50cm en een gedeelte met band. Het rateldeel bestaat uit een stuk band, ratel en een haak. Het lange deel of windseldeel bestaat uit een stuk band en een haak. Het windseldeel is in verschillende standaard maten verkrijgbaar.

Voorbeeld spanband 2-delig met haak

Meest gekozen breedtematen en tonnages bij spanbanden

Spanbanden van 25 millimeter (tot en met 1,5 ton)

Dit is de lichtste variant die we kennen. Deze is te gebruiken voor het vervoeren van kleine en niet al te zware ladingen op een aanhanger of in een bestelwagen. Als particulier kun je hier meestal wel mee uit de voeten.

Spanbanden van 35 millimeter (tot en met 3 ton)

Wil je als particulier een wat zwaardere lading vervoeren, dan is de 35mm variant voor jou perfect! Ook voor het vervoeren van middelgrote machine of een rolsteiger kun je deze spanbanden perfect gebruiken. Deze spanbanden zijn stevig, maar niet te lomp in gebruik.

Spanbanden van 50 millimeter (tot en met 5 ton)

Dit is een veelgebruikte spanband in de logistieke sector. Als de lading echt goed vast moet zitten gebruik je bij voorkeur een variant met “Ergo-ratel”. Door meerdere spanbanden van dit type te gebruiken kun je zware pallets of machines in een trailer vastzetten. Ook als particulier kan het voorkomen dat je wat meer stevigheid nodig hebt; zoals bij het verankeren van een boom of een woonschip aan de kade te zekeren.

Spanbanden van 75 millimeter (tot en met 10 ton)

Dit is het echte zware werk. Laten we meteen maar duidelijk zijn, voor de meeste particulieren is dit teveel van het goede. De grote ratel en dikke haken zorgen er voor dat deze spanbanden uitermate geschikt zijn voor het vastzetten van zwaar materieel. Wil je zeker weten of deze spanband voor jou de beste keus is, neem dan contact op met onze specialisten.

Speciale hardware varianten

Alle spanbanden met ratel zijn te verkrijgen met standaard verzinkte ratel. Echter, specifieke toepassingen vragen om een speciale oplossing. Spanbandenopmaat voert een breed assortiment in RVS en zwart gecoate hardware.

RVS spanbanden

De metaaldelen van deze spanbanden zijn volledig gemaakt van RVS. Dit zorgt ervoor dat je spanbanden blijven functioneren onder de zwaarste omstandigheden. Spanbanden met RVS hardware zijn uitermate geschikt voor maritieme of agrarische sector. In de voedingsmiddelenindustrie wil je natuurlijk geen roestige onderdelen zien, dus ook hier zijn RVS spanbanden zeer goed te gebruiken. Gebruik je de spanbanden meestal buiten en je wilt graag dat deze extra lang meegaan, dan is RVS een goede optie.

RVS 304 versus RVS 316

RVS spanbanden worden meestal gemaakt van RVS 304 en soms van RVS 316. Het verschil zit hem in de samenstelling. Het belangrijkste verschil hierin is dat er aan RVS 316 2% molybdeen is toegevoegd. Dit bestanddeel zorgt er voor dat RVS 316 de beste bescherming biedt tegen corrosie. De productie en bestanddelen van RVS 316 zijn echter ook een stuk duurder. Daardoor wordt meestal gebruik gemaakt van RVS 304 bij de productie van spanbanden. Voor de meeste toepassingen volstaat RVS 304 dan ook ruimschoots.

Spanbanden met zwarte hardware

Deze spanbanden worden ook wel “evenementen spanbanden” genoemd. Deze benaming is niet voor niets gekozen. Ze bestaan namelijk grotendeels of zelfs volledig uit zwart gecoate onderdelen en zijn desgewenst voorzien van zwarte bandweefsel. In de donkere omgeving van theaters of concertzalen vallen deze spanbanden dus bijna niet op! En geef toe, zo’n volledig zwarte spanband ziet er toch ook gewoon veel mooier uit!?
Uiteraard kunnen we deze spanbanden wel gewoon voorzien van een subtiele bedrukking, zodat iemand anders er minder snel met jouw spanbanden vandoor gaat (of gewoon omdat het mooi staat!).

Spanband volledig zwart met haken

Automatische spanband

Ideaal voor in de bestelbus of voor bij je aanhangwagen. Een korte spanband die zichzelf na gebruik gemakkelijk laat opruimen. Na gebruik druk je eenvoudig op de rode knop, en de spanband is weer netjes opgeruimd! Erg praktisch want je bespaart tijd en houdt je bestelbus netjes, geen rondslingerende spanbanden meer. Automatische spanbanden hebben aan de uiteinden vaak S-haken en zijn gemaakt voor lichte ladingen tot 750kg.

Autotransport spanbanden

Dit type spanband is te gebruiken voor het transporteren van diverse voertuigen. Onmisbaar in de wereld van de autotransport en berging. Goede spanbanden voor autotransport houden het voertuig op zijn plek en zorgen dus voor een veilig transport. Meestal is een autotransportspanband een 2-delige spanband met een kort en een lang deel. Doordat de meeste autotransport spanbanden voorzien zijn van een (draai-)vingerhaak zijn deze geschikt voor gebruik op vrijwel iedere auto-ambulance of oprijwagen. Aan de band van deze spanband zit meestal een antislip-hoes of grip-blokjes, zodat de spanband niet van de autoband af kan glijden. Met behulp van dit type spanband staat jouw auto in een mum van tijd veilig gezekerd.

Maatwerk spanbanden

Staat de gewenste spanband niet in bovenstaand overzicht, dan ben je wellicht op zoek naar een maatwerk product. We kunnen spanbanden maken in vrijwel iedere kleur en lengte. Daarnaast kunnen we de spanbanden voorzien van een haak naar keus, of juist alleen een lus. Ook kunnen we bijvoorbeeld een beschermstuk achter de ratel bevestigen, of een beschermhoes aan de spanband zelf bevestigen. Of heb je zelf een goed idee? Vul het contactformulier in zodat we contact met je kunnen opnemen.

Hulp nodig bij de juiste keuze spanband

Heb je na het lezen van ons artikel nog vragen? Weet je nog niet zeker welke spanband het beste bij jou werkzaamheden past? Dan staan de specialisten van spanbandenopmaat.nl voor je klaar. Bel ons, chat met ons of stuur een bericht via de e-mail. We helpen je graag aan de juiste spanbanden.